Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Astronautul ESA Andreas Mogensen a decolat spre Stația Spațială

04 Septembrie 2015

Astronautul ESA Andreas Mogensen, comandantul Sergei Volkov și Aidyn Aimbetov au fost trimişi în spaţiu în dimineața de 2 septembrie la 07:37:43 ora României (04:37:43 GMT/06:37:43 CEST) de la cosmodromul din Baikonur, Kazahstan.

Lansarea marchează începutul misiunii ESA de 10 zile, "iriss", care se va concentra pe testarea noilor tehnologii și moduri de a desfășura misiuni spațiale complexe.

Nava spaţială Soyuz TMA-18M în care se afla astronautul a fost trimisă pe orbita Pământului conform planificării accelerând cu 50 km/h în fiecare secundă pentru primele nouă minute de la lansare.

Nava spaţială s-a separat de lansatorul Soyuz la 07:46:31 ora României (04:46:31 GMT/06:37:43 CEST) și trio-ul orbitează în prezent Pământul cu viteza de 28 800 kilometri pe oră. Ei vor petrece următoarele trei zile, sau 36 de orbite ale planetei noastre, îndreptandu-se spre Stația Spațială Internațională.

Andocarea lor este planificată în data de 4 septembrie, la 10:42 ora României (07:42 GMT/09:42 CEST), însă aceştia nu vor intra în noua lor casă până când astronauții de pe ambele părţi ale trapei navei spațiale se asigură că nu există scurgeri.

Calmul dinaintea misiunii

Pentru Andreas şi colegii săi timpul petrecut călătorind spre Stația Spațială Internațională va fi relativ calm, nava spațială zburând în mare parte automat.

Odată ce vor ajunge la destinație, programul lui Andreas este încărcat cu experimente în perioada scurtă, dar intensă petrecută în staţie. 

Acesta va controla trei rovere în două experimente, va purifica apa cu ajutorul unei noi membrane nanotehnologice care imită celulele găsite în fiecare ființă vie de pe Pământ, va purta un "Costum de piele" ("SkinSuit") făcut la comandă pentru a atenua problemele cu spatele și va folosi un set de căști mobile care permite centrului de control de la sol să urmărească astronauţii în timp ce aceştia lucrează.

La doar opt zile de la sosire, Andreas și Aidyn vor reveni pe Pământ cu un comandant diferit și într-o navă spațială diferită. Ei vor zbura în Soyuz TMA-16M sub conducerea comandantului Gennady Padalka, care a petrecut în spaţiu mai mult timp decât oricare altă fiinţă umană.

Urmați întreaga misiune iriss pe Twitter via @esaoperations și pe blogul misiunii IRISS.

Lansarea misiunii iriss

Credit imagine: ESA